FAQ om hårmineralanalys
Slingrande skogsstig.

VANLIGA FRÅGOR

om hårmineralanalys

 

Hur går provtagningen till?

Till ett hårprov behövs 150 mg eller ca en matsked av ditt hår. Endast 2-3 cm av håret närmast skalpen används. Jag klipper lite hår från flera ställen baktill på huvudet.

Provet skickas in till laboratoriet i USA och efter 3-4 veckor bokar vi en tid för genomgång av resultatet.

 

Behandlat hår eller inget hår?

Hårbehandlingar kan påverka analysresultatet. Vänta därför gärna efter färgning, toning, blekning eller permanent tills du har en utväxt på ett par centimeter som provet kan tas från.

 

Även vissa schampon kan påverka resultatet. Det gäller främst mjällschampon, exempelvis Head & Shoulders. Tvätta därför håret med vanligt schampo några gånger innan du ska ta hårprovet.

 

Om du saknar hår på huvudet kan provet tas på kroppshår eller naglar.

 

Vad visar håret?

  • Vilka mineraler som din kropp tagit upp samt proportionerna mellan dessa. Indirekt kan man också utläsa vissa störningar i vitaminupptaget.
  • Eventuella toxiska metaller som belastar din kropp samt om du har tillräckligt med mineraler för att balansera dem.
  • Vilken metabolisk typ du är. Det kan förklara vissa symtom som du har. Metaboliska typen påverkas av t ex stress och näringsbrister och den kan förändras med hjälp av rätt tillskott och kost.

 

Hur går man vidare efter håranalysen?

Med analysen av hårprovet får du en individuell plan för hur du kan komma tillrätta med toxiska belastningar och näringsobalanser. Den talar om exakt vilka speciellt framtagna kosttillskott du ska ta men ger också kostråd som hjälper dig att balansera kroppen. Efter ca 2-3 månader är det lämpligt att göra en ny håranalys för att följa upp utvecklingen.

 

Var köper jag de rekommenderade tillskotten?

Tillskottsrekommendationen i analysresultatet är anpassad efter din näringsprofil och metaboliska typ. Tillskotten distribueras i Sverige av företaget Alpha-Plus. Flera av preparaten är särskilt utvecklade för mineralbalansering och har inga direkta motsvarigheter hos andra tillverkare. Du kan beställa tillskotten via Hjärtenära E-Butik (WebVital).

 

Varför får man näringsbrister?

Dåliga kostvanor eller försämrat näringsupptag p g a allergier/överkänsligheter mot födoämnen, matsmältnings- och tarmproblem är några orsaker till att näringsbrister uppstår. Toxiska metaller från vår mat och miljö kan också lagras i kroppen och försvåra näringsupptag och orsaka många olika symtom. Kosttillskott ger ofta bra näring men kan efter en längre tid leda till obalanser mellan näringsämnena och nya hälsoproblem om man inte kontrollerar statusen.

 

Hur blir man av med toxiska metaller?

Genom att undvika viss mat, välja rena livsmedel, undvika exponering för metaller i miljön och se till att kroppen får rikligt med mineraler som motverkar den toxiska metallen underlättas avgiftningen.

 

Är ett hårprov bättre än blod- eller urinprov?

Hårprover har använts i över 30 år som ett undersökningsverktyg av nutritionister, dietister och läkare. Hårprover har länge varit en vetenskapligt accepterad metod för att upptäcka förekomsten av toxiska metaller i kroppen.

 

Ett hårprov ger en bild av hur din kropp hanterar olika näringsämnen och hur det påverkar din näringsstatus. Det visar vad kroppen tagit upp samt lagrat i vävnaderna de senaste 6-8 veckorna. Med ett blodprov får du veta vad som just i den sekunden cirkulerar i kroppen men du vet inte om kroppen kommer att lagra det. Blodets mineralhalt kan också påverkas av t ex stress, inflammation och olika sjukdomar. Ett urinprov å andra sidan, visar bara vad kroppen utsöndrar just då men inte vad som faktiskt stannat kvar i vävnaderna.

 

Ibland kan ett blod- eller urinprov vara bra som komplement till hårprovet.

 

 

 

 

 

 

 

© Hjärtenära 2010 | Karlsborg | 076-831 07 88