Från stress till sjukdom
Slingrande skogsstig.

FRÅN STRESS TILL SJUKDOM

 

När vi utsätts för påfrestningar reagerar våra kroppar automatiskt med att gå i beredskapsläge. Omställningen innebär en kraftansträngning som påverkar hela kroppen och i längden kan kroppen ta skada. Många vanliga symtom kan vara tidiga signaler om stress.

 

Trötthet och värk

Vid stress spänns musklerna. Spända muskler har sämre cirkulation vilket gör att cellerna får mindre syre och näring. Syre- och näringsbristen i sin tur gör att energiproduktionen i cellerna minskar. Vi blir trötta och får värk.

 

Matsmältningsproblem med mera

Vid fara prioriterar kroppen energi till musklerna framför de inre organen. Det innebär att matsmältningen fungerar sämre. Ont i magen, gaser, uppblåsthet, förstoppning, sura uppstötningar och födoämnesintoleranser är några "vardagliga" symtom som skvallrar om problem i magen/tarmen. Dålig matsmältning kan i förlängningen leda till näringbrister, läckande tarm, bakterieöverväxt, candida m m vilket i sin tur bäddar för allvarligare sjukdom.

 

Hjärt-/kärlsjukdom

Stress får hjärtat att slå fortare, ökar pulsen, höjer blodtrycket och kolesterolet. Syftet är att transportera mer syre och näring till musklerna för att skapa mer energi. Det frestar på kärlen som kan bli inflammerade vilket i värsta fall kan leda till blodpropp, hjärtinfarkt, hjärnblödning eller stroke.

 

Högt blodsocker och diabetes

Blodsockret ökar när vi stressar. Det är för att musklerna ska få tillgång till mycket energi men kan leda till diabetes.

 

Inflammation och immunförsvar

Stress ökar binjurarnas utsöndring av hormonet kortisol som bland annat reglerar immunförsvaret. Om kroppen vänjer sig vid en hög kortisolnivå fungerar regleringen inte längre som den ska. Det kan innebära att allergier förvärras eller att vi blir sjuka ofta eller aldrig. Inflammationer kan utvecklas okontrollerat. Långvariga och låggradiga inflammationer tros ligga bakom allvarliga sjukdomar men även vårt åldrande.

 

Synproblem

Bra syn är en fördel när faran nalkas. En stressreaktion är därför att pupillerna ställer in sig på avståndsseende. Det kan påverka förmågan att se på nära håll och i svåra stressituationer kan man uppleva s k tunnelseende.

 

Sämre minne och depression

Stress ger sämre minne. Med utmattningen kommer också depressionen som ett brev på posten.

 

Sämre relationer och samliv

När nervsystemet blir överbelastat får vi svårt att koncentrera oss på sådant som sker omkring oss. Det blir t ex svårare att lära sig saker, att känna medkänsla eller intresse för andras bekymmer och behov. Irritation och konflikter uppstår lätt. Under stress prioriterar kroppen inte fortplantning. Därför försvinner sexlusten.

© Hjärtenära 2010 | Karlsborg | 076-831 07 88