Hälsan och kroppen >>
Slingrande skogsstig.

HÄLSAN OCH KROPPEN

 

Är kroppen bara en klump av kött och ben, en maskin med automatiska funktioner eller har den en egen intelligens?

 

Allt hänger ihop

Inget organ eller system i kroppen existerar oberoende av de andra. Vi har vant oss att se hjärnan som "huvudkontoret" som tar emot information, övervakar läget, fattar beslut och skickar ut order till övriga kroppsdelar. Men liknande stora nervcentran finns även i tarmarna och i hjärtat. Hjärnan kan "prata" med både hjärtat och tarmarna via vagusnerven.

 

Information och order till cellerna i hela kroppen förmedlas via elektriska spänningar och impulser samt kemiska ämnen. Denna kommunikation är beroende av att vissa mineraler finns tillgängliga i rätt mängd. Kroppens vävnader är också uppbyggda av mineraler. Mineralerna kommer från maten vi äter.

 

Variationer i kroppskemin påverkar också vårt tänkande och våra känslor, vår personlighet. Det omvända gäller också - våra känslor påverkar kroppens funktioner på många sätt. Stress är ett tydligt exempel på hur våra känslomässiga upplevelser leder till kroppsliga och mentala symtom som i längden kan leda till allvarlig sjukdom.

 

Kroppen är ett ekologiskt system

I våra tarmar, i munnen, på hud och slemhinnor bor miljarder bakterier, svampar och andra mikroorganismer. Dessa inneboende påverkar den känsliga kroppskemin på olika sätt. Vissa kan t ex tillverka livsviktiga vitaminer åt oss, andra kan utsöndra giftiga ämnen som ger mentala eller kroppsliga effekter/besvär. Evolutionen har skapat en balans där organismer som är nyttiga för oss lever i symbios med kroppen och organismer som kan vara skadliga för oss hålls i schack.

 

Kroppen är byggd för att hålla skadliga organismer utanför. Eventuella ovälkomna gäster som ändå slinker in hanteras effektivt av inbyggda skyddsmekanismer såsom den sura miljön i magsäcken, och av immunförsvaret. Men kroppen utmanas i dag av mycket annat än mikroorganismer. Vi bombarderas av främmande kemikalier och syntetiska ämnen som lurar och skadar immunförsvaret. Vår moderna livsstil med mycket stress och onaturlig, mineralfattig mat underminerar hela kroppens inre struktur och känsliga balans.

 

Kroppen talar till oss

Kroppen är obönhörligt logisk in i minsta cell. Den strävar till varje pris efter att reparera skador och återställa balansen i den känsliga inre miljön. Symtom är kroppen sätt att tala om att något inte står rätt till, att något måste förändras. Det kan handla om att kroppen behöver mer eller bättre byggmaterial, att den behöver hjälp att städa ut mikroorganismer eller gifter eller få bättre cirkulation på kroppsvätskorna. Obehagliga symtom kan också vara helt naturliga tecken på kroppens sanerings- och reparationsarbete - tänk bara på hur du mår efter en rejäl fest med alkohol som ett gift för kroppen. En förkylning eller influensa med feber, värk, rinnande näsa och irriterade slemhinnor är ett annat exempel där symtomen kommer från immunförsvarets intensiva arbete med att döda skadliga mikrober och föra ut dem ur kroppen.

 

De första signalerna från kroppen är ytliga men tydliga. Många av tecknen är så vanliga att vi tror att de är helt normala variationer i dagsformen. Men om t ex huvudvärk, ledvärk, ont i magen, gaser, rapningar, halsbränna, diarré, förstoppning, rinnande näsa, eksem, akne, bölder, trötthet, irritation, oro eller ängslighet blir en del av din vardag är det dags att fundera över vad kroppen vill säga. Tyvärr är vi ofta dåliga på, eller ovilliga, att förstå kroppens budskap. Kanske för att vi anar att det krävs en förändring i vår kost eller livsstil, vilket kan kännas svårt och jobbigt. Samhällets krav och förväntningar gör det också svårt att acceptera att läkning tar tid.

 

© Hjärtenära 2010 | Karlsborg | 076-831 07 88