Självkänsla
Slingrande skogsstig.

SJÄLVKÄNSLA


Självkänsla är ett populärt ämne och i många böcker och föreläsningar ges råd om hur den kan lyftas. Ofta handlar det om att tänka positivt, tro att man kan, vara snäll mot sig själv och affirmera att man duger. Men kroppshållningens påverkan på tänkandet och självbilden talar man inte så mycket om.


Slokande axlar, nedböjt huvud, kutande rygg och korsade armar och ben signalerar avståndstagande och inåtvändhet. Motsatsen, en öppen, aktiv och utsträckt kropp associeras med kraft och säkerhet. Men hållningen påverkar inte bara vilket intryck andra får av oss, den påverkar också våra egna känslor och synen på oss själva.


Alla rörelser, tankar och känslor kräver energi. De positiva och ljusa tankarna och känslorna förknippas med en högre energinivå än de negativa. Därför är det lätt att bli ledsen, orolig, rädd eller deppig när man är sliten, trött eller sjuk, då kroppen förbrukar mycket energi på återhämtning och läkning.


När musklerna arbetar ineffektivt slösar vi massor av energi bara på att stå upprätt och röra oss framåt. Då räcker kanske inte energireserven till för att även lyfta humöret och självbilden så särskilt högt.


Vetenskapligt stöd

Forskning har visat att man genom att ändra sitt sätt att stå, gå och sitta, verkligen kan bli mer trygg och säker. Beroende på kroppspositionen ökar nämligen nivåerna av testosteron eller minskar nivåerna av kortisol, redan efter ett par minuter. Dessa hormoner gör oss mer utåtriktade och aktiva respektive stressade. Läs mer om detta här.


Qigong utvecklar hållningen och lyfter självkänslan

Qigong passar utmärkt som träningsredskap för att utveckla hållningen såväl som självkänslan. Qigongutövning utgår från en utsträckt, öppen och avspänd hållning med god balans men vi tränar även på att hålla den positionen i olika vardagliga rörelser. När dina rörelser förändras så att musklerna arbetar mer effektivt och harmoniskt och kroppen hittar en bättre balans, får du mer energi.


Upplevelsen av lättare, starkare och smidigare rörelser i kombination med att kroppen känns längre och slankare påvekar din självbild positivt. Din förändrade syn på dig själv märks också på din utstrålning vilket speglas även i andras beteende gentemot dig. 

© Hjärtenära 2010 | Karlsborg | 076-831 07 88