Shiatsu

Under en shiatsubehandling ligger du bekvämt på en japansk futonmadrass med alla kläder på. Ha gärna på dig sköna, löst sittande kläder.

SHIATSU


Stress stjäl energi från återhämtning och läkning. Shiatsumassage hjälper kroppen att bryta stressreaktionen och komma in i reparationsfasen.


Oavsett om stressen är fysisk, mental eller känslomässig sätter den käppar i hjulen för återhämtning och läkning. För den med hälsoproblem betyder det att det tar längre tid att tillfriskna och att ohälsan kan förvärras. Men även friska människor som inte kommer ner ordentligt i viloläge tillräckligt ofta, riskerar att utveckla hälsoproblem över tid. 


Det kan vara svårt att bryta stress även om man försöker. Kroppen kan ha glömt hur man växlar ner till viloläge. Musklerna kanske känns avslappnade men hjärnan snurrar på och andningen förblir ytlig. Ibland har livserfarenheter skapat en undermedveten strids- eller flyktberedskap som driver stressreaktionen och garden är ständigt uppe även när allt är stilla.


Man kan mycket väl ta shiatsubehandlingar för att förebygga besvär eller för att unna sig en stunds total avkoppling och egentid i en trygg miljö.


Vad är shiatsu?

Shiatsu är en japansk teknik som bottnar i traditionell kinesisk medicin men har influerats av västerländsk anatomi och fysiologi. Mjuka tryck på akupunkturpunkter och deras sammankopplingsbanor (meridianerna), lätta sträckningar och rörelser får kroppen att landa i trygghet och vila, löser upp spänningar, balanserar och stimulerar inre organ och flöden vilket skapar förutsättningar för självläkning. Behandlingen utförs utanpå kläderna och utan oljor. 


Effekter av shiatsu


  • Shiatsu har en lugnande effekt på nervsystemet samt stimulerar och balanserar inre organ och kroppsfunktioner såsom matsmältning och cirkulation.
  • Shiatsu fungerar ofta bra vid akut smärta, t ex ryggskott, huvudvärk och migrän men kan också vara gynnsamt vid olika kroniska tillstånd. 
  • Shiatsu är bra vid sömnproblem.
  • Shiatsu kan lugna vid stress/oro.
  • Shiatsu på längre sikt kan öka känslan av trygghet i sig själv, inre styrka och stabilitet.
  • Shiatsu kan ge ökad kroppskännedom och bättre förmåga att tolka sin kropps signaler.